18/08/2021
2013

Süt Otu Tohumu

Kaba yem olarak isimlendirilen yem bitkileri hayvan beslemenin en ucuz besin kaynağıdır. Halk arasında süt otu olarak da bilinen ryegrass da buğdaygil familyasından gelen tek yıllık kaba yem bitkisidir.

Ryegrass kaba yem bitkisi hayvanlara vitamin, protein, mineral gibi besin ihtiyacını sağlayarak
hayvanların verim kalitesini ve üreme performansını etkiler.

Ryegrass İtalyan çimi en çok da süt üreticilerinin en sevdiği kaba yem bitkisi haline gelmiştir ve hatta süt üreticileri ryegrass İtalyan çiminin süt verimini artırdığı ve süt ile yapılan besinlerin daha lezzetli olduğu için ryegrass italyan çimine süt otu adını vererek aralarında süt otu tohumu demişlerdir.

Süt otu ile hayvanlara otlatılma imkanı verildiği gibi yeşil biçilerek yedirilebilir. Süt otunun, kuru otu ve silajı da yapılabilir. Süt otu biçim yüksekliği 35-40 cm’dir. En yüksek protein verim yüksekliği 35-40 cm’de alınır. Süt otu tohumu tek yıllık yem bitkisidir. Süt otu tohumu bir yılda sulu arazi ekimi yapılırsa 5 ile 6 biçim susuz arazi ekiminde 2 ile 3 biçim alınmaktadır. Süt otu bir biçimi 2,5 -3 ton yeşil ot kazancı verir. Toplam biçimden elde edilen yeşil ot 10 - 15 ton vermektedir. Süt otu tohumundan elde edilen yeşil otta % 22 ham protein vardır. Süt otu ile beslenen hayvanlarda hem süt veriminde artış sağlanmaktadır hem de besi yetiştiriciliğinde besi veriminde artış sağlar. Süt otu ile beslenen hayvanların dışarıdan gelecek hastalıklara karşı direnç artırır. Ayak tırnak hastalıklarının, meme hastalığının görülmesi azalır, döl tutması artar. Süt otu hayvanlarda şişlik, gaz, hazımsızlık yapmaz. Hayvanlar lezzetini çok severler bu nedenle yemesini kısıtlamamıza gerek kalmaz.

Süt otu tohumu serin mevsim yem bitkisidir. Ekimi sonbaharda yapılır sadece Doğu Anadolu
bölgesinde ilkbahar ekimi yapılmaktadır. 35 derecenin üstünde yaşamını devam ettiremezler baş çıkartır ve kurur. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde sıcaklık değişimine göre ekim tarihleri değişiklik gösterir.
Süt otu tohumu hazırlanmış toprak yatağına dekara 5 kg gelecek şekilde atımı yapılır mibzer ile
ekilir. Süt otu tohumu yetiştirilirken aminoasit takviyesi ile yetişir ise süt otu daha verimli duruma gelmektedir.

Detaylı Bilgi ve Sipariş İçin İletişime Geçebilirsiniz
0 532 266 40 41 - 0 322 239 88 08