12/01/2019
23726

Ot Tipi Teff Grass Tohumu

Ot tipi teff grass tohumu ot amaçlı ekilen bir yem bitkisidir. Bunun tahil amaçlı ekilen çeşidi de mevcuttur. Çiftçilerimiz ot amaçlı ekim yaparken ot tipi teff grassı tercih etmeleri gerekir. Tahıl tipini kesinlikle almamaları luzüm eder. Firmamızdaki ot tipi teff grass tohumu ithal OECD belgeli orjinaldir. 

Ot tipi teff grass Amerika'da ıslah edilerek ordan Avustralya, Yeni Zellanda, Avrupa ve Afrika'ya dağıtılmıştır. Türkiye'de ilk defa 2008 yılında Torunoğlu Tohumculuk getirttirmiştir. Yapılan denemelerde olumlu neticeler alınmıştır. Onu takiben 2018 yılında tescili yapılarak Türk çiftçisinin kullanımına sunmuştur.

Türkiye'de devasa bir kaba yem açığı baş göstermiştir. Hayvancılığın olmazsa olmazı kaba yem konusunda ülkemiz üretim talebe cevap vermekten uzaktır. Ülkemiz hayvancılığının ayağa kalkması için kaba yem üretimini arttırmaya mecburuz. Yazlık kaba yem bitkileri içerisinde ot tipi teff grass altarnatifi olmayan çok kıymetli bir bitkidir. Yaz boyu 3-4 kez biçim yapılabilmektedir. Türkiye'nin her bölgesinde sorunsuz yetiştiriciliği yapılabilinir. Bir biçimde dekardan 800 kg üzerinde kuru ot, 2,5-3 ton civarında da yeşil ot vermektedir. Teff grass kaba yemi otlatma, slaj, kuru ot şeklinde değerlendirilmektedir.

 

Ot tipi teff grass Dünya'da en çok Amerika, Afrika, Avustralya, Avrupa ve Yeni Zellanda'da ekimi yapılmaktadır. Bu yem bitkisi yaz aylarında hayvancılığın can simidi olmuştur. 

Teff Grass Tohumu Nasıl Ekilir?

Ot tipi teff grass tohumu dekara 1 kg ekilir. Tarla asfalt yol gibi hazırlanır. Tohum kumla karıştırılıp çoğaltıldıktan sonra mibzerle ve ya elle saçılır. Mibzerle saçılıyorsa mibzerin bıçakları yukarı kaldırılır, hortumları boşa alınır, ayar sıfıra getilirilir. Üzerine bos sürgü (tapan) çekilir. Dekara 20 kg 20-20 toprak gübresi atılır. Toprağın yüzü kurumaması için sık sık sulanır. Ot tipi teff grass tohumu 4-5 günde topraktan çıkış sağlar. Üzerine 10-15 gün sonra %26'lık amonyum nitrattan 20-25 kg atılır.Bir ay içinde otlatmaya 35-40 günde biçime gelir. Biçim boyu 50 cm civarındadır. Ot tipi teff grass normalde 1,5 metreye kadar yükselebilir. Otun bu kadar yükselmesi doğru değildir. Çünkü yükseldikçe besini düşmektedir. 

Ot Tipi Teff Grass Ekim Zamanı 

Toprak bell bir düzeye kadar ısındıktan sonra, toprak sıcaklığı 15-20 C olduğunda Nisan 15'den itibaren ekim başlar. Ağustos 15'e kadar ekimi devam eder. Ekim ayına kadar biçim ve ot verimi devam eder.Biz hayvan yetiştiricileri için tarlaya yılda iki sefer bir teff grass bir de ryegrass ekmelerini tavsiye ederiz.

Ot tipi teff grass fiyatları ve ot tipi teff grass yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.