18/08/2021
4603

Reygras Otu Koyun Otlatma

Reygras otu koyun otlatma için mükemmel kalitede bir yem bitkisidir. Reygras otu koyunlarda gazlı şişliğe yol açmaz. İshal ve kondisyon düşüklüğüne sebep olmaz. Bilakis hayvanlarda besi ve kondisyon artışı ortaya koyar. Koyun ve keçilerin dengeli beslenmesini sağlar. Koyunlar için reygras otunun hazım olma kabiliyeti çok yüksektir. Sadece koyun için değil keçi, inek, manda ve atlar için de çokça tercih edilen bir yem bitkisidir. Tüm hayvanlarda otlatmaya müsaittir.

Ryegrass otunu ilk kez İtalya’dan gelen yabancı bir dergide keşfeden Torunoğlu Tohumculuk firma sahibi Cengiz Bey 1999 yılında bu Ryegrass otu tohumunu ülkemize getirttirmiş ve tüm ülke
sathına ve Kıbrıs’a uzun uğraşlarla 30 yılı aşkın bir zamandır yaymıştır. On binlerce çiftçinin iflas
etmesini önlemiştir. Ülkede zirve yapan kaba yem açığının kapatılmasında Reygras çok önemli bir görev üstlenmiştir.

Ryegrassta koyun otlatırken arazi iki parçaya bölünür. 20 gün bir tarafta, 20 gün diğer tarafta
dönüşümlü olarak otlatılır. Bir dekar reygras arazisi 5 – 10 koyuna bir sezon boyunca yeter. Reygraslam otlatırken koyunları, otlatma yüksekliği 25 cm boy uygun olacaktır. Reygrasta otlayan hayvanlarda tüyler parlar, hayvanlar semizleşir. Kızgınlık düzene girer. Döl tutma sorunları düzelir. Tırnak ayak sağlığında iyileşme gözlenir. Meme hastalığı vakalarında azalmaya sebep olur.

Reygras otu tohumu yapay meraların içine karıştırılmaz. Hızlı geliştiği için diğer otları boğar. Onların gerilemesine sebep olur. Bu tür karışımları firmamız yanlış bulmaktadır.

Son yıllarda büyüyen reygras pazarı nedeniyle çakma reygras tohumu üreten sözde firmalar
türemiştir. Bunlar sattıkları çakma tohumu yerli reygras, milli reygras diye satmaktadırlar. Yerli milli
duyguları istismar edip kötüye kullanmaktadırlar. Bu yerli çakma reygraslar da protein yarıdan daha az seviyelere iner. Tonaj üçte birden daha aza iner. Ürün kalitesi ve lezzeti bozulur. Neticede bu işten çiftçilerimiz aldatıldığı için çiftçiler zararlı çıkarlar. Reygrasta yerli reygras tohum gen kaynağımız bulunmamaktadır. Onun için reygras tohumu alırken ithal reygras satın alınmalıdır. Yerli ucuza satılan yerli ve çakma reygras tohumlarından uzak durulmalıdır. Ryegrass tohumunu ülkemize icat eden firma olarak çiftçilerimizi ithal, OECD sertifikalı tohum almaları konusunda uyarmaktayız.

Reygras otu koyun otlatma hakkında ve ithal reygras tohumu fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için
Torunoğlu Tohumculuk ulaşabilirsiniz.
0532 266 40 41 – 0322 239 88 08