25/08/2021
3503

Ryegrass Otu Tohumu

Tek yıllık yem bitkisi olarak ekimi yapılan reygras otu tohumu kaliteli kaba yem bitkisidir. Ryegrass otu hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlar için mükemmel bir yem kaynağı olmuştur. Ryegrass otu tohumu soğuk iklime adapte olmuş bir kışlık yem bitkisidir. Ülkemizde bölgelerin
sıcaklıkları durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte ağustos ayının 15 itibari ile başlayarak aralık ayının sonuna kadar devam etmektedir.

Hayvan yetiştiriciliğinin olmazsa olmazı kaba yem bitkileridir. Kaba yem bitkileri hayvan besleme için mükemmel yem kaynağı sağlamakla birlikte ekonomik kazancıda çok önemlidir. Hayvan yemleri fiyatı çok pahalanmıştır bu nedenle kaba yem bitkileri ile birlikte yem maliyetinden büyük kazanç sağlanmaktadır.

Ryegrass otu faydaları incelenecek olursa, reygras otu büyük bir protein kaynağı sağlanacaktır. %22 ham proteini bulunmaktadır. Ryegrass otu lifli yapıya sahiptir bunun için hayvanlar da sindirilebilirliği çok iyidir gaz ve şişlik gibi problem yapmaz. Bu da hayvanların yemesinde hiç kısıtlama yapmayı gerektirmez. Ryegrass otu geniş yapraklı ve çok lezzetlidir bu nedenle hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlar çok severek tüketirler. Reygras otu hayvanlara hem silaj, kuru ot hem de biçilerek ve hayvanların otlatılarak yedirilebilir. Bu özelliği de çok kazançlı bir yönüdür.

Reygras otu tohumu ekimi için toprağın iyi hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanmış toprak yatağına dekara 5 kg ekimi yapılmaktadır. Mibzerle ekim gerçekleştirilir. Ryegrass otundan alınan biçim; sulu topraklarda 5 – 6 biçim susuz topraklarda 2 – 3 biçim gerçekleşir. Alınan biçimlerde toplam alınan yeşil ot miktarı 10 ile 15 ton yeşil ot alınmaktadır. 2 ile 4 ton kuru ot alınmaktadır. En çok verimin alındığı biçim yüksekliği 40 ile 50 cm’dir.

Ryegrass otu ile yonca bitkisi karşılaştırılması çok fazla oluyor. Yani ryegrass mı yonca mı sorusuna cevap verecek olursak; yonca ile ryegrass arasındaki farka bakacak olursak ryegrass yem bitkisi yonca gibi şişlik yapmaz yonca hayvanlara yeşil ot yedirilmez ryegrass hayvanlara otlatma yapılıp yeşil ot olarak yedirilebilir. İki kaba yem de verim açısından çok önemlidir ama yeşil ot biçim yedirilmesi ryegrass daha önemlidir.

Reygras otu tohumu sipariş etmek için ve daha detaylı bilgi almak için Torunoğlu Tohumculuk
firmamızı arayabilirsiniz.
0532 266 40 41 – 0322 239 88 08