29/03/2022
2503

Teff Grass Tohumu

Teff grass tohumu, ekmek için Türk çiftçisinin birçok nedeni vardır. Yem fiyatları anormal şekilde yükselmiştir. Teff grass tohumu ekerek çiftçi kaba yem elde ederek yem maliyetlerini ciddi şekilde ucuza getirebilecektir. Artan yem maliyetleri nedeniyle çiftçinin yaz döneminde teff grass tohumu ekmeden başka seçeneği kalmamıştır. Ülkemizde çok büyük oranda devasa kaba yem açığı bulunmaktadır. Bu kaba yem açığının karşılanmasında kısmi olarak teff grass ekimi de katkı sağlamaktadır. Samanın bile çok yüksek fiyatlara satıldığı göz önüne alınacak olursa, kaba yem üretmek için teff grass tohumu ekmenin ne kadar elzem olduğu ortaya çıkmaktadır.

Teff grass tohumu dekara 1 – 1,5 kg ekilir. Genelde 1,5 kg ekimi tavsiye etmekteyiz. Sıcak bölgelerimizde Nisan 15 – 20 gibi ekilirken, ılıman bölgelerde Mayıs başı hatta soğuk bölgelerde Mayıs 15 – 20 gibi ekimini tavsiye etmekteyiz. Teff grass tohumları kısa sürede bir hafta gibi bir zamanda çimlenip toprak yüzeyine çıkar. Yaptığımız tarla çalışmalarında teff grassın 35 günde 80 cm boya ulaştığını tespit etmiş bulunmaktayız. Çok hızlı gelişen bir yem bitkisidir. Sıcakları çok sever. Yaz sıcaklarında Türkiye’de ekilecek çok fazla yem bitkisi seçeneği yoktur. Bu seçeneklerin içerisinde en önde gelen teff grasstır.

Teff grass tohumu alırken çiftçilerimiz ithal Tarım Bakanlığına kayıtlı OECD sertifikalı orijinal tohumlarımızdan almalarını önermekteyiz. Tohumlarımız ot tipi teff grasstır. Kötü niyetli tohumcular daha çok kar elde edebilmek için tahıl tipi teffi (zayıflama çayını) ot tipi teff grass diye satmaktadırlar. Çiftçilerimiz bu vasıfsız teffi ektiklerinde yeteri kadar verim alamamaktadırlar. Birden fazla biçim alınamamaktadır. Halbuki orijinal ot tipi teff grassta 3 – 4 defa biçim alınmakta, çok yüksek kaba yem elde edilmektedir.

 Ot tipi teff grassla beslenen hayvanlar sağlıklı semiz olmaktadırlar. Daha yüksek et ve süt verimine ulaşmaktadırlar. Ot tipi teff grass hem otlatmaya hem de biçime uygun bir yem bitkisidir. Otlarken ilkine biçim yapmayı önermekteyiz. Kökleri yüzeyde olduğu için ilk otlatmada ineklerin aşırı basınç uygulamasından kökleri sökülebilmektedir.

Ot tipi teff grass tohumu fiyatları hakkında bilgi almak ve teff grass tohumu ekimi hakkında detaylı bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09