14/06/2018
13002

Ot Tipi Teff Grass Tohumu Nereden Alınır ?

Teff grass tohumu satın alırken ot tipi teff grass olduğundan emin olunuz. İnsan gıdası amacıyla ekilen teff tahılını yem bitkisi amacıyla kesinlikle satın almayınız.Ot tipi teff grass tohumumuz ithal OECD belgeli orjinaldir.

Teff tohumunu Türkiyeye kazandıran Torunoğlu Tohumculuk tohumculuk sektörüne yeni yem bitkileri tohumları kazandırmaya devam etmektedir. Teff tohumu nerden alınır? Elbette Torunoğlu Tohumculukdan satın alınır.

Teff tohumunun bir tahıl tipi vardır. Birde ot tipi vardır. Tahıl tipi insan gıdası için ot tipi hayvanlar için ekilir. Eğer hayvanlar için ekilecekse ot tipi ekilmelidir, kesinlikle tahıl tipi ot amaçlı ekilmemelidir. Tahıl tipi teffi ot amaçlı satan kişilere karşı dikkatli olunmalıdır. Çiftcinin sırtından haksız yere para kazanmalarına ve çiftcileri aldatmalarının önüne geçilmelidir. 

Teff bitkisi Etiyopyaya özgü bir ilginç bitkidir. Hem insan beslenmesinde tahıl olarak hem de hayvan beslenmesinde çok önemli bir bitkidir. Teff grass sıçak iklim bitkisidir. Kardeşlenme oranı yüksektir. Yaptığımız teff grass denemelerinde 35 günde teff grass bitkisi 1 m boya ulaşmıştır. İdeal biçim zamanı başak çıkarmadan hemen önce biçilmesidir. Biçim yüksekliği 60-80 cm dir. Teff grass 120 cm boya kadar yükselebilmektedir.

Teff grassın ince saplı ve ince yapraklı bir yapıya sahiptir. Susuzluğa ve ve aşırı yağışlara çok dayanıklıdır. Az suyla yetişebilen kanaatkar bir yem bitkisidir.

Teff grass bitkisinde hayvanlar için zararlı nitrat ve nitrit birikimi olmaz. Ayrıca sorgum sudan otu çeşitlerinde  tazeyken görülen zehirli prusik asit görülmez. Yeşil ve kuru otunun hiç bir yan etkisi yoktur. Hayvanlar tarafından iştahla yenir. Hayvanlarda çok yüksek süt ve et artışı sağlar. Tüylerde parlaklık meydana gelir. Hayvanlarda ortaya çıkan sindirim rahatsızlıklarının görülmesine mani olur. Hayvanlarda döl tutma ve tırnak ayak sağlığında olumlu gelişmelere yol açar Teff grass bir hayvana doyası verilir.

Teff grass tohumundan dekera 1 kg tohum ekilir. 1 kg teff tohumunda 1.3 milyon teff tohum tanesi bulunur. Teff tohumu ekilirken 0.5-1 cm derinliğe ekilir. Toprak çok ince hazırlanır. Tohumu derine kaçırmamak gerekir.

Teff grass besin değerleri
Teff grassın yeşil otunda %15-20 ham protein, kurusunda % 9-14 ham protein vardır. Teff grass yaz bitkisi olarak alternatifi olmayan yeni bir yem bitkisidir. ABD de 2009 yılında yaklaşık 250 000 dekar teff grass bitkisi ekilmiştir.

Yazın hayvanlara sorgum sudan otu dışında yeşil ot bulmak nerdeyse imkansızdır. Teff grass bu boşluğu mükemmel bir şekilde doldurmaktadır. Yazın ve sonbaharda süt fiyatların zirve yaptığı bir dönemde teff grass bitkisine çok ihtiyaç doğmaktadır.

Teff grass ekim zamanı
Nisan ayından ağustos başına kadar ekilir. Erken ekildiğinde 3-4 defa biçilir. Biçim zamanı ekimden 30-35 gün sonradır. Aşırı boylanırsa besin değerlerinde azalma olur.

Teff grass tohumu fiyatları
Teff Garss Tohumu kilogram olarak yüksek rakamlı olmasına rağmen dekara ekim miktarı 1 kg olduğu için dekar fiyatı italian ryegras tohumunun yarısı kadardır. Teff Grass tohumu fiyatları için şirketimizi arayabilirsiniz.