12/01/2019
34559

Silajlık Soya Fasulyesi

Silajlık soya fasulyesi tohumu dekara 8 kg ekilir. Ekimi Nisan ayının 20'sinden sonra yapılmalıdır. Ekimi tavlı toprağa yapılmalıdır. Tavlı toprağa yapılan ekim sonrası tohumlar çimlelene tarla kesinlikle sulanmamalıdır. Çünkü sulama tohumun şişmesine ve çıkışının zorlaşmasına neden olacaktır. Silajlık soya tohumu ekimi yapılırken soya bakterisi uygulanmalıdır. Böylece üst gübre kullanımına gerek yoktur. 100-110 günde silajı yapılır hale gelecektir. Bu süre soyanın hiç yaprak kaybetmediği olgunluk dönemidir. Bu zamanın takip edilip silajının yapılması çiftçilerimizin faydasına olacaktır.

Silajlık soya fasulyesi yüksek protein içerir. Silaj kalitesi çok yüksektir. Soya danesinde ham protein oranı %42 dir. Soyanın yeşil aksamında hasat zamanına göre % 17- 24.6' ham protein içermektedir. %35 kuru madde,%43.3 NDF, %32.3 ADF, %6.7 ADL içermektedir (%100 kuru madde bazında) .Soya küspesinde ortalama %46-47 ham protein bulunur.

 

Silajlık soya fasulyesi tohumu Ülkemizin her bölgesinde yetişir.Silajlık soya tohumu ekimi yapılırken tavsiye edeceğimiz en önemli husur silajlık soyanın silajlık mısırla bereber ekilmesidir. En doğru yöntemi ise tarlanın yarısının silajlık mısır tohumu , yarısının da silajlık soya fasulyesi tohumu ekilmesidir. Normal şartlar altında silajlık mısırın tek başına ekiminde ham protein oranı %7 iken, silajlık soya fasulyesi tohumu ile beraber ekilip, silaj yapılmasıyla bu ham protein oranı %16-17 lere çıkacaktır. Bu durumda hayvanların gereksinim duyduğu mükemmel bir yem kaynağı haline gelecektir. 

Silajlık soya fasulyesi ve mısır silajı karışımı hayvanlarda et ve süt verimini ortalama %15 verim artışı sağlayacaktır. Yine yüksek proteinli silaj hayvanları tok tuttuğu için %30 yem tüketiminden tasarruf sağlar. 

Silajlık soya fasulyesi Torunoğlu Tohumculuk tarafından uzun yıllar süren çalışmalar neticesinde Türkiye gündemine taşınmıştır. 81 vilayete silajlık soya fasulyesi tohum satışı gerçekleşmiştir. Yemsoy soya tohumu Tarım Bakanlığı'nın geliştirip ıslah ettiği çok yüksek protein içerikli bir kaba yem bitkisidir. Yemsoy soya tohumunu Torunoğlu Tohumculuk uzun yıllardır satışını yapmaktadır. Yemsoy soya fasulyesi Türk hayvancılığını kurtaracak eşsiz bir yem bitkisi tohum çeşididir. 

Silajlık soya fasulyesi fiyatları ve silajlık soya fasulyesi yetiştiriciliği hakkında bilgi almak için şirketimizi arayabilirsiniz.