10/09/2022
1280

Yem Bitkileri Karışık Ekim

Yem bitkileri karışık ekimde en başta yapay çayır mera gelmektedir. Yapay çayır mera tohumunu ticari olarak ilk kez 1999 yılında Torunoğlu Tohumculuk olarak Türkiye’ye kazandırmıştır. Tüm ülke genelinde milyonlarca dekar arazide bugüne kadar ekim yaptırmış bulunmaktayız. Yapay çayır mera tohumumuz 10 civarında farklı yem bitkilerinin karışımlarından oluşmaktadır. En az 5 yıl garantiyle bu ürünü vermekteyiz. Ama Türkiye’nin bazı bölgelerinde 22 yıl olmasına rağmen hala devam eden karışım yapay çayır mera arazileri mevcuttur. Bugüne kadar başarıyla otlatılarak bu günlere kadar gelmiştir.

Yem bitkileri karışık ekimde en önde gelen yem bitkilerinin bir tanesi de 5’li karışım mix’tir. Kışlık bir yem bitkisidir. Doğu Anadolu gibi aşırı sert iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde erkenci ilkbahar ekimi yapılır. Diğer durumlarda sonbahar ekimi tavsiye edilmektedir. Dekara 15 kg ekilir. Hem silaj hem de kuru ot olarak besleyici özelliği yüksektir. Çok fazla gübre istemez. Mevsimsel yağışın yeterli olduğu yıllarda sulama gerektirmez. Susuzluğa dayanıklıdır. Buğday ekimi gibi ekim yapılır. Bu karışık ekimde %70 baklagil, %30 buğdaygil kullanılmıştır. Bu güzide yem bitkisini firmamız uzun yıllardır başarıyla ülke genelinde ektirmektedir. Tüm ülke genelinde tüm çiftçilerimizden başarılı sonuçlar alınmıştır.

Karışık ekimde silajlık soya tavsiye edilmez. Tarla ikiye bölünür. Yarısına silajlık soya yarısına silajlık mısır olacak şekilde ekim yapılır. Her iki üründe 90 günde silaja gelir. Mısır silajından enerji, soyadan yüksek protein bir araya geldiğinde mükemmel besleyici özellikte bir kaba yem karışımı oluşur. Bu karışım hayvan yetiştiricisini %75 oranında yemden kurtarır. Bu karışımla beslenen hayvanlar yüksek et ve süt artışı ortaya koyar. Hayvanlar dengeli beslendiğinde sağlıklı ve semiz olurlar. Silajlık soya mısır ekimini tüm çiftçilerimize ısrarla tavsiye etmekteyiz.

Karışık ekim yem bitkileri için daha fazla bilgi ve destek için firmamızı arayabilirsiniz. 

0532 266 40 41 - 0322 239 88 08 - 0322 239 88 09